Wilt u een bamboe schutting, balkon of plafond maken of deze tropische natuurmatten decoratief gebruiken? Lees dan hier hoe een bamboemat bevestigen in zijn werk gaat! Voor deze montage heeft u geen zware gereedschappen of bouwvakkerskills nodig. Belangrijk is vooral dat u de tijd neemt en rustig te werk gaat, zodat het bamboe niet splijt. Met een zorgvuldige bevestiging kunt u ook extra lang van uw bamboematten genieten!

Bamboematten op rol naturel
Gespleten bamboematten op rol

Bamboemat bevestigen

  • Kijk eerst welke kant boven moet. Dat is de zijde waarbij de bamboestokken zijn dichtgemaakt, zodat er geen vuil of vocht in kan komen.
  • Bamboe zal steeds grijzer worden in de loop der jaren. Dit is een natuurlijk proces. Om zwarte verkleuring door vocht te voorkomen, raden wij aan de bamboemat een aantal centimeter boven de grond te plaatsen. Handig hierbij is een lat of plank waarop u de bamboemat kan laten rusten.
  • Maak de bamboemat vast door kleine gaatjes door de bamboestokken te boren. Door het voorboren kunt u voorkomen dat de bamboestok splijt. Met RVS schroeven van 4 x 40 of 4 x 70 (voor de dikke bamboematten) bevestigt u de bamboemat tegen de ondergrond. Voor een optimale bevestiging boort u schroeven aan de bovenkant, in het midden én aan de onderkant van de mat en herhaalt u dat elke 20 cm.
  • Komt de bamboemat tegen een hek aan, dan kunt u tie-wraps of binddraadjes gebruiken. Buig deze om het bevestigingsdraad van de bamboemat heen en trek de mat vast aan de ondergrond.

Gespleten bamboemat bevestigen

  • Een gespleten bamboemat is gemaakt van bamboestrips, dus veel dunner. U hoeft niet door het bamboe heen te boren. In plaats daarvan gebruikt u schroeven met sluitring die tussen de strips in komen. De sluitring drukt de mat tegen de ondergrond vast.
  • Komt de split bamboo mat tegen een hek aan, zoals een balkon of betongaas tuinafscheiding? Gebruik dan tie-wraps, binddraadjes of ijzerdraad dat u om de stukjes bevestigingsdraad van de bamboemat heen buigt.
  • Ook bij split bamboo geldt dat de bamboe in de loop der jaren zal vergrijzen. Met een bevestiging boven de grond houdt u de bamboe zo droog mogelijk en voorkomt u vroegtijdige (zwarte) verkleuring en veroudering. Handig hierbij is een horizontale lat waarop je de bamboemat kan laten rusten. Of zet hem in een u-profiel. Zo hangt de mat meteen mooi recht.