Heidematten zijn in verschillende formaten te koop. Zowel in verschillende diktes, als lengtes en hoogtes. Is een heidemat toch te hoog of te lang voor uw toepassing? Geen probleem. U kunt de mat zelf op maat maken voordat u deze monteert. U leest hier hoe eenvoudig dat is!

Heidemat 180 x 500 van ca. 1 cm dik

Dikke heidemat 180 x 300 van ca. 2 cm dik

Heidemat formaten

Voor elk project, of het nu een schutting, balkonscherm, decoratieve afwerking of plafondbekleding betreft, kunt u kiezen uit verschillende formaten heidematten. Houd hierbij ook rekening met de dikte van de heidemat. De meest goedkope heidematten zijn 1 cm dik en hebben een lengte van 5 meter. De zichtdichtheid is hierbij minimaal en de mat wordt veel gebruikt als ondergrond voor klimplanten. Deze goedkope heidematten kunt u kopen in de formaten 100 x 500 cm, 150 x 500 cm, 180 x 500 cm en 200 x 500 cm. Dikkere heidematten van ca. 2 cm bieden meer zichtdichtheid en stevigheid.  Ze zijn 3 meter lang en tevens verkrijgbaar in hoogtes van 1 meter, 1 meter 50, 1 meter 80 en 2 meter. Omdat dit een echt natuurproduct is, kunnen de formaten en diktes per mat iets variëren.

Heidemat op maat maken

Is uw heidemat te hoog voor uw toepassing? Dit materiaal is heel makkelijk bij te knippen. Gebruik een scherpe snoeischaar om de stengels op het gewenste formaat te knippen. Heeft u een flex of haakse slijper, dan is deze ook heel geschikt om de mat op maat te slijpen. Inkorten kan ook met een decoupeerzaag of houtzaag. Wanneer uw heidemat te lang is, kunt u het binddraad in de mat doorknippen op de juiste lengte. Laat hierbij altijd minimaal 10 cm van het draad over, zodat u hiermee de mat weer kunt vastknopen. Knip het binddraad door, trek de overtollige stengels eruit en knoop het binddraad daarna op de juiste lengte weer goed vast.

Tips

  • Heeft u voor uw toepassing erg veel heidemat over, dan kunt u ook overwegen om hem aan de achterzijde van het betongaas of hek door te laten lopen. Met een dubbele mat maakt u uw tuin, balkon of bedrijventerrein helemaal zichtdicht.
  • Met het restant kunt u misschien nog iets creatiefs doen, bijvoorbeeld borders bekleden, een vogelhuisje een mooie dakbedekking geven of een plantenbak decoreren.

Heeft u nog vragen over het op maat maken van een heidemat of over natuurmatten in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij helpen u graag verder.