Heidematten plaatsen tegen een schutting, hek of gaaspaneel kunt u heel eenvoudig en snel zelf uitvoeren. Hier leest u precies wat u moet doen om hem te monteren en welke bevestigingsmaterialen u kunt gebruiken. Ook geven we enkele tips voor een goede bevestiging en optimale levensduur, zodat u lang kunt genieten van een mooie natuurmat!

 

oude schutting bekleden
hek bekleden

Heidemat tegen een schutting

Plaats een heidemat tegen een oude schutting en de hele tuin knapt ervan op! Het is weinig moeite en geeft een maximaal effect. In plaats van een schutting vervangen, geeft u hem met deze sfeervolle bekleding een tweede leven. Goed voor het milieu en uw portemonnee. U kunt de heidematten heel makkelijk tegen het hout bevestigen met schroeven met sluitring. U schroeft tussen de takken door, waarbij de sluitring de heidemat tegen de ondergrond drukt. Een andere manier om ze te plaatsen is met spijkers of krammetjes. De krammetjes plaatst u over het binddraad van de mat en de stengels heen. Sla vervolgens de krammetjes vast in de schutting met een hamer. Of gebruik een nietpistool om de heidematten te bevestigen.

Heidematten plaatsen tegen gaaspaneel of hekwerk

Een heidemat wordt vaak tegen een gaaspaneel of hekwerk geplaatst als ondergrond voor een weelderig groene tuinafscheiding. Op de structuur van een heidemat groeit een klimplant namelijk hartstikke goed. Vooral de dunne heidematten van 1 cm dik worden hiervoor gebruikt als goedkope ondergrond. Op het balkon kunt u beter de dikkere heidemat gebruiken. Een heidemat van ca. 2 centimeter dik zorgt voor privacy, beschutting en een gezellige sfeer.  Een stukje natuur, zelfs middenin de stad! Voor deze bevestigingen tegen een open ondergrond kunt u bevestigingsdraad gebruiken van gegalvaniseerd staal of tie-wraps. Trek de draadjes tussen de stengels door en over het binddraad van de mat heen. Daarna of trekt u de mat vast tegen de ondergrond. Heel simpel en zo klaar!

Tips heidematten bevestigen

  • Met een stevige bevestiging voorkomt u dat de wind vat krijgt op uw heidemat, waardoor die zou gaan klapperen en beschadigd raakt. Maak de mat idealiter vast op elke 20 centimeter horizontaal en 70 centimeter verticaal.
  • Plaats de heidemat niet rechtstreeks op de grond. Zo voorkomt u dat er teveel vocht in de mat komt, waardoor die sneller veroudert. Gebruik bijvoorbeeld een kantplank als basis en plaats daar de heidemat op. Daarmee wordt uw natuurlijke schutting ook mooi recht en zakt de mat niet naar beneden.

Heeft u meer vragen over het plaatsen van heidematten? Neem dan gerust contact met ons op! We helpen u graag om uw project zo mooi mogelijk te maken.