Rietmatten kopen

Rietmatten in vele soorten en maten, bestelt u hier eenvoudig online. Bekijk hieronder de vele soorten rietmatten. Deze zijn in diverse hoogtes leverbaar en kunnen worden gebruikt als o.a. een rieten schutting, mooi balkonscherm of sfeervolle plafondafwerking. Uw rietmat wordt, met gratis verzending, bij u thuis afgeleverd.

Rietmatten

Samengebonden stengels van een oersterke waterplant op een handige rol. Wellicht iets te kort door de bocht, maar dat is wat een rietmat is. Als waterplant is riet goed bestand tegen vocht en verschillende weersomstandigheden. Dat maakt riet als rietmat uitermate geschikt voor gebruik buitenshuis. Goede rietmatten zijn gemaakt van zoetwaterriet. Dat is riet geteeld in zoetwater wat de levensduur van het riet sterk verlengt. Dit sterke riet in combinatie met een goede binddraad maakt goede, sterke rietmatten.

Een rietmat wordt stengel voor stengel gemaakt op een weefmachine. Met de hand worden er rietstengels op de machine gelegd, die ze vervolgens aan elkaar vastbindt. Op de weefmachine kun je verschillende soorten binddraad installeren. Zo hebben wij rietmatten met een zwart geplastificeerde ijzerdraad, groene nylon / perlondraad en gegalvaniseerde ijzerdraad.

De combinatie van het gebruikte riet met de binddraad zorgt voor een lange levensduur van de rietmatten. Ook zijn de rietmatten binnen ons assortiment strak geweven. Hierdoor zitten de stengels vrij strak tegen elkaar gebonden waardoor de rietmatten goed zichtdicht zijn. Hierdoor zijn ze misschien wel het meest geschikt om privacy te creëren in de tuin of op het balkon of dakterras.

Milieuvriendelijke rietmat

Door te kiezen voor een rietrol bent u milieuvriendelijk bezig. Een rietmat wordt ten eerste gemaakt van riet dat een bijproduct is van duurzame rietteelt. Er wordt niet speciaal voor geteeld of bomen voor gekapt. Een rietmat is dus niet milieubelastend. Bovendien draagt een rietmat bij aan het natuurlijke ecosysteem in uw tuin.

Wie een rietmat in de tuin heeft, zal zien dat er vogels en vlinders op afkomen. Een rietmat wordt net als bamboematten, boomschorsmatten, heidematten en wilgenmatten door het (voorheen) Ministerie van VROM en diverse milieuorganisaties aangeraden.

Rietmat soorten en formaten

Ons assortiment bestaat uit 5 soorten rietmatten. Dit is tevens het grootste assortiment dat u zult vinden. In de loop van de jaren is ons rietrollen assortiment behoorlijk uitgebreid omdat we steeds meer toepassingen met rietmatten hebben ontdekt. Zo hebben we rietmatten in verschillende lengtes en diktes. Al deze rietmatten zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar zodat iedereen bij ons terecht kan. Wij hebben voor ieder idee een passende rietmat.

Rietmatten Origineel

Deze rietmatten hebben een lengte van 6 meter en zijn per stengel gebonden met een zwarte, geplastificeerde ijzerdraad. Deze rietrollen zijn waarschijnlijk de meest sterke en duurzame rietmatten uit onze collectie. Deze rietmat is verkrijgbaar in de volgende formaten.

Rietmatten Rustiek

De rietmat rustiek dankt zijn naam aan de zachte, beetje grijze kleur, in combinatie met een glimmende, gegalvaniseerde binddraad. De rietmat rustiek is erg populair omdat hij een rustige uitstraling heeft. Daar moet bij opgemerkt worden dat iedere rietmat na verloop van tijd deze grijze kleur krijgt. De rietmat rustiek heeft een lengte van 6 meter en is verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Gepelde rietmatten

Gepeld riet is riet dat met de hand is ontdaan van de buitenste rietlaag. Hierdoor zijn gepelde rietmatten erg schoon en hebben ze een intensere kleur. Gepelde rietmatten worden ook wel decoratiematten en Tonkin matten genoemd. Decoratiematten omdat ze veel voor decoratieve doeleinden gebruikt worden en Tonkin matten omdat de gepelde rietstengels lijken op de dunne soorten bamboe afkomstig uit de gelijknamige streek in Vietnam.

Gepelde rietmatten zijn iets dunner dan standaard rietmatten, maar oersterk en buigzaam. Zo zijn gepelde rietmatten ideaal om te gebruiken in een beursstand. Het geeft het geheel direct een warme, sfeervolle uitstraling. Ook worden gepelde rietmatten gebruikt om het plafond van een overkapping, afdak, veranda of pergola te bekleden. Met een gepelde rietmat kan dat uitstekend. Bijvoorbeeld de rand van het zwembad in de tuin, bloempotten en plastic kratjes. Rietmatten maken alles mooi. De gepelde rietmatten zijn verkrijgbaar in lengtes van 5 en 6 meter en zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Dikke rietmatten

Ook hebben wij dubbel geweven rietmatten in ons assortiment. Deze rietmatten hebben extra dikte omdat ze niet per stengel, maar per bosje riet zijn gebonden.

Deze dikke rietmatten zijn erg geschikt als rieten schutting en rieten balkonscherm. Omdat de rietmat dikker is, gaat er iets minder lengte op een rol. Daarom hebben de dikke rietmatten een lengte van 2 meter en ze zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar.

Rietmat toepassingen

Rieten matten zijn voor erg veel toepassingen geschikt. Hieronder vindt u een korte opsommingen van toepassingen met daarbij een link naar meer informatie.

Rieten schutting

Een schutting van rietmatten is goedkoop. Eigenlijk is er geen goedkopere schutting te verkrijgen dan een rieten schutting. Heeft u bijvoorbeeld een bestaande houten schutting in de tuin, dan kunt u er gemakkelijk enkele rietmatten tegenaan schroeven en u heeft een compleet andere tuin. Een tuin met veel sfeer en een warme uitstraling. Als u een bestaand hekwerk of tuingaas heeft staan dan kunt u er gemakkelijk een mooi rietscherm van maken door er een rieten mat tegenaan te bevestigen. Ook als u nog geen bestaande schutting heeft kunt u rietmatten gebruiken als op zichzelf staande schutting. Met houten palen, horizontale planken en schroeven met een sluitring bouwt u in een handomdraai een prachtige goedkope schutting.

Rietmatten als plafondbekleding, dakbedekking en zonwering

Voor het bekleden van het plafond van een veranda, overkapping, tuinkamer of afdak zijn rietmatten ideaal. Hiervoor kunt u zowel gepelde als ongepelde rietmatten gebruiken. Het monteren gaat het gemakkelijkst als de dakbedekking nog niet is aangebracht. Dan kunt u de rietmatten van bovenaf bevestigen en er vervolgens de dakbedekking overheen leggen. Als de dakbedekking al is aangebracht kunt u de rietmatten er onder tegenaan nieten of schroeven. Dit werkt alleen minder gemakkelijk omdat u boven uw hoofd moet werken. Ook als zonwering kunnen rietmatten goed dienst doen. In een kas of serre kan het zomers erg heet worden. Dan werkt een rietmat erg verkoelend. Afhankelijk van de constructie kunt u de rietmat aan de binnenkant bevestigen. Is dit niet mogelijk, dan kunt u de rietmat over het glazen dak heen leggen.

Balkonscherm van rietmatten

Om een balkon meer privacy en sfeer te geven, kun je van een rietmat heel eenvoudig een balkonscherm maken. Een extra dikke rietmat geeft hierbij de meeste privacy. Omdat hierbij de rietstengels per bosje en niet per stuk zijn gebonden, is de zichtdichtheid optimaal. Een standaard rietmat biedt ook een goede zichtdichtheid. Een gepelde rietmat is gemaakt van dunnere rietstengels en geeft de minste privacy. Elke soort rietmat is heel sfeervol en geeft het balkon een gezellige uitstraling.

Rietmatten als decoratiematten

Rietmatten zijn eenvoudig tegen allerlei ondergronden te bevestigen. Met een rietmat als decoratieve bekleding breng je in een mum van tijd sfeer in huis en tuin. Zo worden lage rietmatten gebruikt om een plastic opzetzwembad van een natuurlijke uitstraling te voorzien. Ook oude borders, lelijke plantenbakken of kale wanden knappen helemaal op wanneer er een rietmat tegenaan wordt bevestigd. Gepelde rietmatten zijn geschikt om ook in huis te gebruiken. Omdat de buitenste laag van deze rietmatten is verwijderd, geven ze vrijwel geen riet schilfertjes af. Mooi tegen het plafond of om een wand mee te bekleden. En een rietmat als zonwering geeft een prachtig schaduweffect.

Rietmatten ter isolatie

Gebruik rietmatten in de winter om kwetsbare buitenplanten te beschermen tegen vorst. Exotische planten als palmen, varens en leifruit bijvoorbeeld zullen ingepakt moeten worden om vorst te overleven. Door een rietmat rondom de plant af te rollen als een wigwam, wordt de plant goed geïsoleerd. Dankzij de luchtcirculatie tussen de rietstengels zal er geen broei optreden. Een rietmat beschermt de plant tegen een graad of 3 vorst. Als het langere tijd vriest, is het zinvol wat isolerend materiaal zoals hooi, bladeren of stro in de rietmatten wigwam te leggen om je planten extra te beschermen. Dek ook de bovenkant van de isolerende wigwam af, zodat er geen water naar binnen druppelt.

Op maat maken en bevestigen

  1. Rietmat op maat maken

En rietmat op maat maken is heel eenvoudig. In principe kunt u voor ieder hoekje of gaatje een rietmat zo bewerken dat het past. Het gereedschap dat u kunt gebruiken voor het inkorten van de hoogte is; een scherpe snoeischaar, decoupeerzaag, een reciprozaag of een flex (haakse slijper).

Met de reciprozaag kunt u de rietmat op de rol laten en hem in één keer op maat zagen. Voor het inkorten van de lengte knipt u de binddraden door op ca. 10 cm vanaf de gewenste lengte. Vervolgens haalt u het teveel aan riet weg en knoopt de binddraden weer stevig vast.

  1. Rietmat bevestigen

Rietmatten zijn eenvoudig te bevestigen met schroeven, ijzerdraad of tie-wraps. Komt de rietmat tegen een houten ondergrond, gebruik dan schroeven met sluitring. Schroef tussen de rietstengels door om splijten van het riet te voorkomen. Schroef eerst de hoeken van de rietmat tegen de ondergrond en werk dan naar het midden toe, met om ongeveer elke 20 cm een schroef.

Als een rietmat tegen een balkon reling, hek of betongaas afscheiding wordt bevestigd, kunt u tie-wraps, binddraadjes of ijzerdraad gebruiken. Trek het bevestigingsmateriaal tussen de rietstengels door en trek de rietmat stevig aan, waarna u het bevestigingsmateriaal vast trekt tegen de ondergrond. Doe dit om ongeveer 20 centimeter om de rietmat stevig te bevestigen. Hoe minder vat de wind op een rietmat kan krijgen, hoe langer de levensduur!

Rietmatten kopen

Een rietmat kopen hoeft niet bij een tuincentrum of bouwmarkt, met alle transport moeilijkheden van dien - een hoge rietmat op rol past namelijk lang niet in elke kofferbak. Uw rietmat kunt u eenvoudig online bestellen en gratis thuis laten bezorgen. Dat scheelt een hoop gesjouw en gedoe.

Ook is de kwaliteit en de prijs van onze rietmatten een stuk beter dan bij de bouwmarkt. Uw rietmatten worden binnen 1 tot maximaal 2 werkdagen aan de deur afgeleverd. En daar betaalt u bij ons geen verzendkosten voor!

Hebt u vragen over het kiezen van de juiste rietmat, het bevestigen van uw rietmat, een rietmat kopen of iets anders op het gebied van rietmatten? Neem dan gerust contact met ons op!

Rietmat schutting op maat maken
Rietmat bevestigen