Wilgenmat kopen

Wilt u wilgenmatten kopen voor uw tuin of balkon? Bij ons kunt u wilgenmatten bestellen van de beste kwaliteit, in verschillende formaten en zonder verzendkosten thuisbezorgd. Heeft u nog vragen over het gebruik van wilgenmatten? Neem dan gerust contact met ons op! Wij denken graag met u mee in wilgenmat toepassingen om uw tuin, balkon of aanbouw zo mooi mogelijk aan te kleden!

Wat is een wilgenmat?

Wilgenmatten, of wilgentenen matten, bestaan uit verticale wilgentenen die met binddraad strak aan elkaar zijn gebonden. De wilgentenen met een diameter van circa 1 cm zijn afkomstig van een afgeknotte wilg. Op deze ondergrond groeien de twijgen recht omhoog tot buigzame en oersterke takken. Het ideale materiaal voor een mooie natuurmat! De wilgentenen worden geoogst, naast elkaar gelegd en per stuk gebonden met een binddraad van gegalvaniseerd of verzinkt ijzerdraad. Dat gebeurt om ongeveer elke 10 centimeter. Het resultaat is een stevige wilgenmat die te gebruiken is voor allerlei sfeervolle toepassingen. Met wilgentenen matten creëert u op eenvoudige wijze een natuurlijke tuinafscheiding, mooi balkonscherm of een sfeervol plafond voor weinig geld!

Natuurproduct

Een wilgenmat is gemaakt van het snoeimateriaal van wilgen. Voor de productie hiervan wordt dus niets aan de ontbossing bijgedragen. Aan een wilgenmat worden ook geen chemicaliën of andere stoffen toegevoegd. Het is dus een echt natuurproduct. Daardoor zullen de wilgentenen in één mat ook van elkaar verschillen in diameter, formaat en tint. Elke wilgenmat is dus puur natuur, maar geen enkele wilgenmat is precies hetzelfde!

Wilgenmat levensduur

Een wilgenmat op rol is heel sterk en heeft een levensduur van ongeveer 6 tot 8 jaar. U heeft extra lang plezier van uw wilgenmat als u deze niet rechtstreeks op de grond plaatst. Dit voorkomt vroegtijdige veroudering. Laat de wilgenmat bijvoorbeeld op een horizontale lat rusten; zo wordt uw natuurlijke tuinafscheiding meteen mooi recht. Zorg er ook voor dat uw wilgenmat op genoeg plaatsen bevestigd wordt om windschade te voorkomen.

Wilgenmatten plaatsen

Wilgenmatten bevestigen kan op verschillende manieren: met binddraad, krammetjes of spijkers. Als de mat tegen een open hekwerk komt, zoals een balkonrand, gaaspaneel of betongaas, kunt u die met bevestigingsdraadjes vastmaken. Bijvoorbeeld met ijzeren binddraadjes of tie-wraps. Deze draadjes trekt u tussen de wilgentenen door en over het binddraad van de mat heen. Daarna trekt u ze vast tegen de ondergrond en draait/trekt u het bevestigingsdraad vast. Werkt u tegen een andere ondergrond, zoals een houten schutting? Dan kunt u de wilgenmatten bevestigen met spijkers of krammetjes. De spijkers slaat u door de takken en in de schutting; de krammetjes plaatst u over de wilgentenen en het binddraad heen en slaat u dan vast.

Wilgenmat formaten

Wilgenmatten zijn in verschillende formaten verkrijgbaar. Is de mat te lang of te hoog? Met een (decoupeer)zaag of haakse slijper kunt u de wilgenmat op maat maken. Te lange wilgenmatten kort u in door het binddraad op minimaal 10 cm vanaf de gewenste lengte door te knippen. U trekt de overtollige takken eruit en knoopt dan het binddraad weer goed vast.

Wilgenmat op rol 300 cm lang

Wilgenmat 180 cm lang

Wilgenmatten toepassingen

Een wilgenmat is makkelijk te hanteren en eenvoudig te monteren. Er zijn daardoor veel toepassingen mogelijk.

  • Wilgenmat schutting. Tegen een lelijke schutting zijn heel eenvoudig wilgen te bevestigen. Zo hoeft u een oude schutting niet te vervangen door een nieuwe en bent u veel voordeliger (en milieubewuster) uit. Minimale moeite, maximaal effect!
  • Wilgenmatten tuinafscheiding. Heeft u een betongaas omheining of hek die u wilt laten begroeien met planten? Dan zult eerst een aantal jaren moeten wachten voordat het groen voldoende is gegroeid. Met wilgenmatten kunt u de tuinafscheiding afsluiten en dan rustig laten begroeien. Wilgenmatten zijn een goede ondergrond voor planten. Zo komt een mooie en stevige groene tuinafscheiding tot stand.
  • Wilgenmat op het balkon. Met een wilgenmat creëert u privacy en beschutting op het balkon. Een wilgenmat heeft een robuuste, natuurlijke uitstraling, is erg sterk en brengt meteen sfeer!
  • Wilgenmat als plafondbekleding. Met een plafondbekleding van wilgenmatten kunt u een overkapping, tuinhuis of veranda heel netjes afwerken.
  • Wilgenmat als dakbedekking. Hoewel ze niet waterdicht zijn, geven wilgenmatten schaduw en beschutting in de zomer. Plaats ze bijvoorbeeld op een pergola. Ook als decoratieve dakbedekking van een speelhuisje of konijnenhok bijvoorbeeld staan wilgenmatten erg mooi.
  • Wilgenmatten als decoratieve bekleding. Een borderrand of plantenbak knapt helemaal op wanneer er een wilgenmat tegenaan wordt bevestigd. Een opzetzwembad krijgt een natuurlijke uitstraling. Of plaats een lage wilgenmat horizontaal achter bijvoorbeeld een vijver en sta versteld over het effect!