Wilgenmatten plaatsen - bevestigen
Wilgenmatten bevestigen met binddraadjes

Een wilgenmat plaatsen is niet moeilijk. Er is geen zware montage nodig. Bovendien zijn de wilgentenen al aan elkaar gebonden tot stevige mat, zodat u de mat alleen nog maar in zijn geheel tegen de ondergrond hoeft te bevestigen. Met een lengte van 3 tot 5 meter per wilgenmat gaat dat lekker vlot. Met onderstaande beschrijvingen weet u precies welke bevestiging voor uw ondergrond het handigst is. Ook leest u hoe u wilgenmatten op maat kunt maken. Ten slotte geven we tips voor een extra lange levensduur.

Wilgenmatten plaatsen tegen gaaspaneel of hekwerk

Komt de wilgenmat tegen een open ondergrond, zoals een gaaspaneel of betongaas? Dan kunt u de wilgenmat bevestigen met bevestigingsdraad. Deze draadjes trekt u tussen de wilgentenen door en over het binddraad van de mat heen. Daarna knoopt of trekt u ze vast tegen de ondergrond. U kunt hiervoor losse binddraadjes van gegalvaniseerd staal of plastic tie-wraps gebruiken.

Wilgenmat plaatsen tegen schutting, muur of plafond

Wilt u de wilgenmat plaatsen tegen een schutting, muur of plafond wilt bevestigen, dan kan dit op verschillende manieren. Tegen hout kunt u een wilgenmat bevestigen met spijkers of krammetjes. Hierbij plaatst u de krammetjes over het binddraad en de wilgentenen en slaat ze met een hamer in het hout. De spijkers slaat u door de wilgentenen, in het hout. Daarnaast is een nietpistool (met rvs nietjes) erg handig om wilgenmatten te bevestigen. Vooral als het om een plafondbekleding gaat en u boven het hoofd moet werken!

Wilgenmat op maat maken

Is uw wilgenmat te lang of te hoog? Voordat u de wilgenmat gaat plaatsen, kunt u hem eenvoudig op maat maken. Zaag een stuk van de bovenkant af met een houtzaag, decoupeerzaag of haakse slijper. De lengte kort u in door het binddraad van de wilgenmat op minimaal 10 centimeter van de gewenste lengte door te knippen met een tang. Haal de overtollige wilgentenen eruit en knoop het binddraad weer goed vast.

Tips!

  • Om vroegtijdige veroudering te voorkomen, raden wij aan uw wilgenmat niet rechtstreeks op de grond te plaatsen. Dit voorkomt dat er teveel vocht in de wilgentenen komt, waardoor rotting ontstaat. U kunt een lat of plank gebruiken om de wilgenmat op te laten staan. Hierdoor zal de wilgenmat bovendien niet doorzakken of scheef gaan hangen.
  • Zet uw wilgenmatten op voldoende plekken vast, idealiter om elke 20 centimeter horizontaal en elke 70 centimeter verticaal. Bezuinig hier liever niet op. Want hoe minder vat de wind op uw wilgenmat kan krijgen, hoe langer de levensduur!
  • Wist u ook dat een wilgenmat de ideale ondergrond is voor klimplanten? Hiermee creĆ«ert u een mooie groene schutting die uiterst natuurvriendelijk is en verlengt u ook nog eens de levensduur van uw wilgenmat!

Heeft nog vragen over wilgenmatten plaatsen of bevestigen? Of wilt u advies over uw wilgenmat toepassing? Neem dan gerust contact met ons op! We denken graag met u mee.